Sök:

Sökresultat:

7 Uppsatser om Lesbiskt relationsvćld - Sida 1 av 1

Lesbiskt relationsvÄld : ur ett socialsekreterarperspektiv

Denna uppsats behandlar lesbiskt relationsvÄld, och syftet var att undersöka vilka förestÀllningar socialsekreterare har kring lesbiskt relationsvÄld samt hur de ser pÄ förutsÀttningarna för att utföra ett bra arbete med denna grupp. Vi utgick frÄn följande frÄgestÀllningar: Vilka förestÀllningar har socialsekreterare om dem som utövar vÄld i lesbiska relationer? Vilka förestÀllningar har socialsekreterare om dem som blir utsatta för vÄld i lesbiska relationer? Vilka förklaringsmodeller/teorier utgÄr socialsekreterare ifrÄn i sina resonemang kring lesbiskt relationsvÄld? Vilka förutsÀttningar anser sig socialsekreterare ha pÄ sin arbetsplats för att göra ett bra arbete med lesbiska i vÄldsamma relationer?Vi hade en hermeneutisk ansats, och vi anvÀnde en kvalitativ metod. UtifrÄn fem intervjuer med socialsekreterare undersökte vi vilka förestÀllningar de hade kring lesbiskt relationsvÄld. I analysen anvÀndes tvÄ teoretiska perspektiv, socialkonstruktivism och empowerment.

Lesbiskt sprÄkbruk En beskrivning av ord och uttryck utanför eller i konfrontation med heteronormen.

Den hÀr uppsatsen beskriver en del av det lesbiska sprÄkbruket, det vill sÀga sÀrskilda ord och uttryck som personer som identifierar sig som lesbiska anvÀnder sinsemellan. För att göra detta genomfördes en enkÀtundersökning dÀr personer som identifierar sig som lesbiska fick svara pÄ vilka ord och uttryck som de anvÀnder och kÀnner till om olika företeelser som Àr kopplade till sexualitet.Konstruktionen av enkÀten och analysen av materialet utgÄr ifrÄn ett konstruktivistiskt och queerteoretiskt perspektiv pÄ sprÄk. Resultatet av undersökningen Àr att personer som identifierar sig som lesbiska anvÀnder tvÄ typer av lesbiska ord. Dels ord som mestadels anvÀnds inom den egna gruppen och som bygger upp och stÀrker den gemensamma lesbiska kulturen och den egna sexuella identiteten, dels ord som anvÀnds utÄt i konfrontation med majoritetskulturens heteronormativa förestÀllningar. Eftersom sprÄket Àr prÀglat av och prÀglar heteronormen saknas ord och uttryck i standardsprÄket för företeelser bortom det som anses ?normalt?, men standardsprÄket plockar sakta men sÀkert upp ord eller nya betydelser av ord som kan sÀgas vara lesbiska..

"Kvinnors vÄld Àr ju inte utslagna tÀnder direkt" : Om hjÀlpverksamheters bemötande vid lesbiskt partnervÄld

Tidigare forskning visar att vi behöver naturkontakt varje dag och effekterna, sÄvÀl fysiska som psykiska och medicinska Àr stora och vÀl belagda (Norling, 1991). Begreppet KASAM (kÀnsla av sammanhang) skapades av Aaron Antonovsky för att undersöka de hÀlsobringande faktorernas ursprung.Syftet med studien var att undersöka om naturens inverkan kan ha samband med kÀnsla av sammanhang (KASAM). Undersökningsdeltagare var kvinnor i Äldern 40-65 Är, bosatta i tÀtort. Resultat frÄn Boverkets studie (2007), Landskapets upplevelse vÀrden - vilka Àr de och var finns de, som influerat min studie, visar att det finns ett behov av ostörda naturprÀglade omrÄden, dÀr man har möjlighet att ÄterhÀmta sig.Studien genomfördes pÄ kvinnor (N=28) i avsedd Älder och boende i tÀtort.Datan samlades in med en enkÀt, bestÄende av totalt 35 frÄgor. 13 frÄgor för att mÀta KASAM, 8 demografiska frÄgor, och 14 frÄgor om kontakt med naturen.Resultatet pÄvisar inga signifikanta samband mellan KASAM och kvinnorna, oberoende av hur ofta de anvÀnde sig av naturen.

Hur upplever medmammor i ett lesbiskt förhÄllande mötet med barnmorska inom mödrahÀlsovÄrden?

Introduktion: Antal regnbÄgsfamiljer kommer att öka i Sverige, eftersom fler homo- och bisexuellastÀller sig positiva till eller planerar att skaffa sig barn. En del studier har gjorts om barn som levermed homosexuella förÀldrar. Det finns Àven en del studier om pappors upplevelse under den tid parvÀntar barn och under förlossningsvÄrden. Men kunskapen om hur medmammor i ett lesbisktförhÄllande upplever barnmorskans bemötande pÄ mödravÄrden under den tid de vÀntar barn ÀrbegrÀnsad. Studien kan förhoppningsvis bidra till större kunskap och förstÄelse för medmammor i ettlesbiskt förhÄllande.

Att bli förÀlder men pÄ andra villkor ? lesbiska kvinnors upplevelser av bemötandet frÄn barnmorskor under graviditet och förlossning

LÀngtan efter att bilda familj Àr inte en heterosexuell företeelse utan denna önskan finns Àven hos kvinnor som Àr lesbiska. NÀr en kvinna som Àr lesbisk vÀljer förÀldraskap innebÀr det en process eftersom de inte per definition kan bli gravida genom sexuell kontakt med partnern. DÄ lesbiska kvinnor vÀljer att bilda familj utmanar de samhÀllets heterornoma tradition. Beslut till förÀldraskap Àr en process med mÄnga reflektioner. Syftet med denna studie var att undersöka hur lesbiska kvinnor som genomgÄtt graviditet och förlossning, antingen som biologisk förÀlder eller som medförÀlder, upplevt bemötandet frÄn barnmorskor.

Obligatorisk Sexualitet och Asexuell Existens : Patologiserad olust, (a)sexuella (icke)subjekt och frÄnvaro av begÀr som (o)möjliggjord position.

Mot bakgrund av att asexualitet pÄ senare Är formulerats som en möjlig sexuell identitet, orientering eller preferens Àr syftet med uppsatsen att teoretisera den asexuella positionen ? hÀr definierat som ?frÄnvaro av lust till sexuell praktik?. Detta görs genom en nÀra lÀsning av fyra texter som varit centrala inom feministisk och queer teoribildning, med intentionen att undersöka hur asexualitet positioneras i relation till dessa teorier. De teoretiska utgÄngspunkterna hÀmtas frÄn feministiska och konstruktivistiska teorier om kön, sexualitet, makt och subjektstatus, frÀmst Michel Foucault (1976)och Judith Butler (1990). Mina lÀsningar visar att i Gayle Rubins sexuella vÀrdehierarki (1984) tilldelas positioner utifrÄn sexuellt aktörskap, och det Àr sÄledes sexuella subjekt som kan emanciperas.

Femininitet/maskulinitet och lesbisk identitet. En queerteoretisk studie och berÀttelseanalys av Tjejerna mot strömmen och SÄna som oss.

AbstraktDenna studie handlar om förhÄllanden mellan femininitet/maskulinitet och lesbisk identitet med bakgrund av den heteronormativa genusordningen, vilken grundar sig i ett dualistiskt tÀnkande dÀr kvinnor som feminina respektive mÀn som maskulina attraherar och kompletterar varandra. Studien bygger pÄ berÀttelseanalys av personliga berÀttelser skrivna av lesbiska kvinnor ur antologierna Tjejerna mot strömmen och SÄna som oss, vilka tolkas utifrÄn en konstruktivistisk ansats och ett queerteoretiskt perspektiv. PÄ detta sÀtt synliggör och problematiserar jag konstruktioner av lesbiska sjÀlvrepresentationer och identitetsskapanden samt de möjligheter och begrÀnsningar som dessa identiteter omringas av med bakgrund av den heteronormativa genusordningen. UtifrÄn detta kommer jag fram till hur de lesbiska subjektpositionerna öppnar upp för alternativa identiteskonstruktioner och begÀrskonstruktioner i relation till aspekter av femininitet och maskulinitet. Vidare resulterar analysen i ett framhÄllande av den osynliggörande tolkningen av lesbisk femininitet i termer av heterosexualitet samt den osynliggörande förstÄelsen av lesbisk maskulinitet som ett kopierande av manlighet och manlig maskulinitet.